En pojke och en flicka under strömavbrott i sitt hem.

Krisberedskap

Om en kris inträffar kan hela din vardag vändas upp och ner på väldigt kort tid. Vid en större samhällskris så kommer samhällets hjälpaktörer, bland annat vi, behöva prioritera och det kan ta lång tid innan just du får hjälp.

Fundera på hur exempelvis ett långvarigt elavbrott skulle påverka dig. Att vara medveten om kända risker och att vara mentalt förberedd ger dig bra förutsättningar att klara av att ta hand om dig själv när samhället inte fungerar som vi är vana vid. Planera för att klara dig med mat och vatten i minst en vecka. En gräns på en vecka eller 72 timmar innebär inte att krisen är slut just då, men god hemberedskap ger dig tid att tänka igenom din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

De grundläggande basbehoven som måste kunna tillgodoses för att vi ska klara oss längre vid en svår påfrestning i samhället är mat, el och värme, kommunikation och vatten. Viktig meddelande till allmänheten (VMA) fungerar för att ge dig viktig information snabbt. Det är också bra att ha koll på viktiga telefonnummer i en nödsituation. En krislåda med det nödvändigaste gör att du klarar dig bättre.

Tips!

113 13 är samhällets nationella krisnummer. Vid större olycka eller kris kan du som privatperson ringa numret för att både ge och ta emot information. Du kan ringa dygnet runt.

Relaterade länkar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 januari 2020
Hem & Fritid