Elektronik

Det är inte ovanligt att våra vanliga hushållsmaskiner eller vitvaror som tvätt- och diskmaskin, torktumlare, kyl och frys brinner. Vi tipsar om hur du kan förebygga en elektronikbrand.

  • Kontrollera elutrustningen i ditt hem. Se till att kontakter inte glappar och att sladdar inte är i kläm.
  • Glödlampor kan bli varma och ska därför inte täckas över eller stå för nära brännbar inredning. Se till att du använder rätt watt till rätt ljuskälla.
  • Använd timer eller dra ur kontakten när du använt kaffekokare, brödrost eller andra hushållsapparater.
  • Använd endast torktumlare, disk-och tvättmaskin när du är hemma och vaken.
  • Håll rent bakom TV, vitvaror och tvättmaskin. Rengör torktumlaren regelbundet.
  • Använd inte elektriska värmefiltar eller liknande när du ska sova, följ tillverkarens instruktioner.
  • Ladda inte elektronisk utrustning i sängar, fåtöljer eller soffor.

Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare

Brand kan uppstå i diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner av flera orsaker. Värmeelement som värmer vattnet/luften kan vara skadade, kortslutning i elektronik, eller motor kan orsaka gnistor som i sin tur antänder den plast som finns i maskinerna.

En tvätt- eller diskmaskin kan vara svår att ”underhålla”, men packa inte in för mycket, och använd dem bara när du är hemma - då kan du agera om du märker att det är något fel. Ludd i filtret i en torktumlare kan också orsaka brand genom att täppa för luftcirkulationen eller isolera värmeelementet som blir överhettat. Rengör därför luddfiltret regelbundet.

Kyl och frys

Brand kan uppstå bakom kyl och frys genom att det ansamlas damm på kompressorer och kylslingor som täpper för luftcirkulationen, och det kan räcka med värmen från kompressorn för att det ska antändas. Även isoleringsmaterialet i kyl- och frysskåpet, oftast någon typ av cellplast, kan antändas. Dra därför ut kyl och frys och dammsug när du frostar av.

Om det börjar brinna

Om det börjar brinna i en elektrisk apparat ska du alltid dra ut kontakten först. Därefter ska du försöka släcka branden och om möjligt försöka ta ut apparaten i det fria.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juli 2022