Ambulans

Region Jönköpings län ansvarar för ambulanssjukvården

Ambulanssjukvården

På höglandet delar samtliga ambulansstationer lokaler med räddningstjänsten. Ambulansverksamheten är organiserad under akutkliniken inom Höglandets sjukvårdsområde i Region Jönköpings län. Området täcker Aneby, Eksjö. Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda kommuner samt Ydre kommun i Östergötland.

Inom Jönköpings län finns cirka 170 medarbetare inom ambulans­verksamheten och som utför cirka 43 000 uppdrag per år. Som regel är det närmsta ambulans som åker till larmad plats. SOS Alarm i Jönköping har med hjälp av GPS full kontroll över var ambulanserna är i länet och kan därför snabbt larma den som är närmast.

Drygt hälften av personalen är ambulans­sjuk­sköterskor vilket betyder att det finns en sjuk­sköterska i ambulansen vid varje utryck­ning. Det finns fem ambulans­stationer med varierande storlek inom Höglandets sjukvårds­område. Vid tre av dem finns det två dygns­bilar, de övriga två stationerna har en dygnsbil. Ett kvalitets­mål är att 80 procent av länets befolk­ning ska nås inom 20 minuter vid prioritet ett (1) larm.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 mars 2022