Vid tillfällig övernattning kan inte gästerna förväntas veta hur lokalerna ser ut eller var utrymningsvägar finns. Detta gör att extra krav ställs på dig som hyr eller lånar ut lokaler.
Om det skulle uppstå en brand vill räddningstjänsten alltid veta om det sker övernattning i lokaler som inte speciellt är avsedda för detta. Det kan till exempel vara föreningslokaler, fritidsgårdar eller församlingslokaler. Då gästerna inte kan förväntas veta hur lokalerna ser ut eller var utrymningsvägar finns ställs det extra krav på er som hyr eller lånar ut lokaler.
Det är den enskilda fastighetsägaren och nyttjanderättshavaren som tillsammans är skyldiga att tillse så att brandskyddet i en byggnad eller verksamhet är tillräckligt. I vissa fall används byggnader som tidigare inte varit avsedda för boende och övernattning vilket gör att brandskyddet måste anpassas efter den nya verksamhetstypen. Det kan ibland även behövas ett nytt bygglov för att få rätt att bedriva verksamheten. Följande punkter ska följas vid tillfällig övernattning.
Den som är ansvarig för verksamheten, exempelvis föreningens ordförande, ansvarar för att de som övernattar får information om lokalerna och vilka regler som gäller. Om inte du själv har fått ansvaret för brandsäkerheten så ska det finnas en utsedd brandskyddsansvarig som finns på plats då personer vistas i lokalerna. Personen med brandskyddsansvaret ska se till att alla ledare får tillräcklig information samt att reglerna efterlevs.
Om det ska ske tillfällig övernattning i lokaler ska detta meddelas Höglandets räddningstjänstförbund.. Detta gör du genom att fylla i en anmälan om tillfällig förläggning och skicka in den till Höglandets räddningstjänstförbund 571 80 Nässjö eller myndighet@raddningstjansten.com. Blanketten hittar du på länken nedan.