Om du är först till en olycka
Tillsammans med polis och ambulans blir vi kallade till trafikolyckor om det finns misstanke om personskada. Det är ett av våra vanligaste larm. Genom att öka medvetenheten hos allmänheten kan vi se till att färre olyckor sker och att färre kommer till skada i trafiken.

Trafiksäkerhetsarbetet bygger på Nollvisionen – att ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Tillsammans kan vi hjälpas åt att nå målet.
Alla olyckor går inte att undvika, men du kan minska olycksrisken avsevärt genom att till exempel alltid bära reflex vid mörker, hålla hastigheten, hålla avstånd till övriga fordon och följa trafikreglerna. Självklart ska du aldrig köra onykter eller påverkad.
Så agerar du om du kommer först till en trafikolycka:
1. Stanna säkert
Parkera din egen bil så säkert som möjligt. Se till att du inte själv riskerar att bli påkörd eller stoppa upp trafiken.
2. Överblicka
Bilda dig en uppfattning om vad som hänt. Ta reda på hur många som är skadade och vem du tror är i störst behov av hjälp. Ta hjälp av andra som kommer till platsen.
3. Varna
Skydda olycksplatsen och sätt ut varningstrianglar, använd varningsblinkers och liknande, så att ingen kör in i olyckan.
4. Larma
Larma SOS på telefonnummer 112.
5. Rädda
Befinner sig någon skadad i ett livsfarligt läge, till exempel vid en brand, ska du försöka flytta personen till en säker plats. Om ingen fara finns ska de drabbade vara kvar där de är. Håll dem stilla och se till att de har fria luftvägar. Vid risk för brand ska du försöka hitta en brandsläckare så att du kan vara redo om det börjar brinna.
Om du kommer fram till en olycksplats där räddningsarbetet pågår, tänk på att visa hänsyn och lägg undan kameran.
Hjälpte den här informationen dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 juni 2025