Frågor och svar (FAQ)
Här har vi samlat de vanligaste frågorna som rör sotning, brandskyddskontroll och egensotning.
Vem utför sotningen?
Höglandets Räddningstjänstförbundet har i uppdrag att utföra sotning. Vi håller koll på hur ofta det ska sotas och meddelar fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren när det är dags.
Får jag som fastighetsägare sota själv?
För att få sota själv måste du ansöka om dispens. Vi prövar din ansökan och gör en bedömning om sotningen kan ske på ett, ur brandskyddssynpunkt, säkert sätt. Om din ansökan blir godkänd kan du sota själv.
Får jag som fastighetsägare använda mig av en annan entreprenör?
Vill du använda dig av en annan sotare måste du ansöka om annan behörig sotare och få din ansökan godkänd. Den som ska utföra sotningen måste vara utbildad skorstensfejare.
Hur ofta ska min anläggning sotas?
Sotning och rengöring ska utföras regelbundet. Hur ofta det ska sotas beror bland annat på vad det är för objekt och hur ofta det eldas i den.
Vad kostar en sotning?
Det är kommunen som beslutar om avgifterna för sotning.
Jag använder inte min eldstad, måste den ändå sotas och brandskyddskontrolleras?
Om du inte använder eller planerar att använda din eldstad kan du avregistrera den. En eldstad som är avregistrerad får inte användas.
Vem utför brandskyddskontrollen och när?
Brandskyddskontrollen får bara utföras av en brandskyddskontrollant som är utsedd av oss. Vi är ansvariga för att brandskyddskontrollen utförs och vi håller koll på hur ofta det behöver göras. Vi meddelar också fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren när det är dags.
Efter brandskyddskontrollen ska fastighetsägaren eller nyttjanderättshavare få dokumentation över vad som kontrollerats och vilka eventuella brister som upptäckts.
Vad kostar brandskyddskontrollen?
Det är kommunen som beslutar om avgifterna för brandskyddskontrollen.
Hur ofta ska anläggningen kontrolleras?
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som bestämmer hur ofta en anläggning ska kontrolleras.
Hur gör jag om jag vill börja använda en gammal eldstad som är avregistrerad?
Eldstäder som är avregistrerade och har nyttjandeförbud behöver genomgå en brandskyddskontroll innan de får användas. Om du är osäker på om det är nyttjandeförbud för din eldstad kan du kontakta oss.
Hjälpte den här informationen dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 juli 2025