Insatsplanering
En insatsplan hjälper räddningstjänsten att hitta rätt i din verksamhet om olyckan skulle vara framme. Genom den kan vi hindra eller begränsa brand- eller olycksrelaterade skador.

Insatsplanen kan också ge oss information om det finns en särskilt skyddsvärd egendom i verksamheten. På så sätt kan vi försöka minska kostnaden vid en olycka. Som ägare eller verksamhetsutövare i en verksamhet är du ansvarig för informationen i insatsplanen.
Hantering av insatsplaner
En insatsplan innehåller ritningar och viktig information om verksamheten och anläggningen. Det är fastighetsägaren och verksamhetsutövaren som ansvarar för att en insatsplan tas fram, är uppdaterad och finns tillgänglig för oss vid en insats. Insatsplanen gör att vi kan arbeta effektivare och säkrare vid en räddningsinsats.
Insatsplanen bör förvaras vid centralapparaten/brandförsvarstablån i verksamheter som har ett automatiskt brandlarm. Det är också lämpligt att den person som möter upp räddningstjänsten har med sig och lämnar över insatsplanen.
För de allra flesta verksamheter är det valfritt att ha en insatsplan. För särskilt riskfyllda verksamheter måste det finnas en insatsplan.
En insatsplan är ett kostnadseffektivt verktyg för att minska skador till följd av en brand eller annan olycka. Den ökar också medvetenheten om brandskyddsfrågor och kan även användas vid övningar och utbildningar.
För att förstå insatsplanen på ett effektivt sätt behöver vi ofta stöd av personer som är kunniga inom verksamheten.
Insatsplanens innehåll
- Insatsplanen ska göras i enkelsidig utskrift i A3 och sättas in i A3-pärm (motsvarande pärm för orienteringsritning för automatlarm) med transparent framsida.
- Insatsplanen ska vara skyddad i plastficka alternativt i annat material som tål slitage/väta.
- Två insatsplaner ska finnas lättåtkomliga för räddningstjänsten vid anläggningens centralapparat eller brandförsvarstablå, alternativt vid infart/portvakt/grindar på utmärkt plats.
- Utöver dessa skickas en digital kopia av insatsplanen i PDF-format till insatsplan@raddningstjansten.com för att kunna användas som operativt underlag vid insats.
Information som bör finnas i en insatsplan
Situationsplan
Situationsplanen ska visa anläggningens utformning och byggnaders placering i förhållande till omgivningen. Situationsplanen bör innehålla:
- Angreppsvägar till området
- Byggnader och numrering av byggnader
- Vägar och mark kring byggnader
- Norrpil
- Brandposter och andra brandtekniska installationer
Byggnadsritning
För en invändig räddningsinsats bör det finnas byggnadsritningar. Ritningar bör finnas för samtliga byggnader och våningsplan. Av ritningen bör placering av följande framgå:
- Brandtekniska installationer som brandlarmscentral, sprinklercentral, stigarledningar, rökluckor och liknande
- Brandcellsindelning
- Särskilda risker
- Skyddsobjekt
Textinformation
Utöver den visuella information som ges i situationsplan och byggnadsritning kan kompletterande information i textform vara nödvändig. Exempelvis bör följande information finnas:
- Kontaktuppgifter till representanter för verksamheten
- Hantering av brandfarliga och/eller explosiva varor (mängd, UN-nummer, farlighetsnummer, med mera)
- Särskilda risker
- Skyddsobjekt
- Handhavande av brandtekniska installationer eller processer som behöver påverkas av räddningstjänsten
Svenska Brandskyddsföreningen har en handledning för att ta fram insatsplan. I handledningen finns råd och riktlinjer över upplägg, utformning med mera för att insatsplanen ska vara så kvalitativ och tydlig som möjligt.
Om insatsplan | Brandskyddsföreningen Länk till annan webbplats.
Kontakta oss
Vid frågor eller för mer information kan du kontakta oss via mejl på insatsplan@raddningstjansten.com.
Hjälpte den här informationen dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 juli 2025